Турция има свой естествен съюзник в Сирия

11152
Турция има свой естествен съюзник в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Те воюват срещу режима на Асад в Сирия, но остават почти незабелязани от световната общественост – сирийските туркмени са родственици на Анкара. След свалянето на руския изтребител това изведнъж се промени.

Кои са сирийските туркмени? Грешка ще направи всеки, който сметне, че те имат нещо общо с централноазиатската държава край Каспийско море. Вярно е обаче, че те спадат към тюркските народи. Предполага се, че преди началото на войната в Сирия там са живели близо 200 000 туркмени. Официални данни за това няма.

Едните са бежанци, а другите - не?

Македония пропуска вече само бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, влизащи от Гърция. За останалите мигранти обаче границата е затворен...

Дали атаката на руския изтребител не е била насочена именно срещу тях? И дали те не са убили единия от двамата пилоти, катапултирали от горящата машина? Все още няма окончателен отговор на тези въпроси.

Ясно е само, че Турция се чувства тясно обвързана със сирийските туркмени. Не е изненадващо, че малкият народ търси закрила и финансова подкрепа от Анкара, казва близкоизточният експерт от лондонския School of Economics Фауаз Гергез.

Туркмените - родственик на Анкара

Преобладаващата част от сирийските туркмени живее в планинските части на провинция Латакия в Северна Сирия. Директорът на Стокхолмския институт за тюркски изследвания Пол Левин казва, че между сирийските туркмени и Турция съществува "силна етническа и езикова близост".

Турският президент Ердоган гледа на сирийските туркмени като на свой естествен съюзник - не само поради етническата близост, но и заради общия им враг - сирийския президент Башар Асад. Според Фауаз Гергез, туркмените не са страдали толкова много от режима на Асад, колкото кюрдите. Но още от самото начало на сирийската гражданска война, туркменски бунтовници се бият срещу сирийския президент. Затова туркмените са враждебно настроени към руските войски, които бомбардират противниците на Асад.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Идеологията на убийците от "Ислямска държава" не се е родила от нищото. Тя е вдъхновена от ултраконсервативния уахабизъм, който е офиц...

Турски политици многократно са обвинявали Русия, че въздушните й удари всъщност са насочени срещу туркмените в северната част на Сирия. Миналата седмица турското външно министерство привика на обяснения руския посланик в Анкара, след като стана ясно, че при руските въздушни удари са били ранени 40 туркмени. Турция внесе случая и в Съвета за сигурност на ООН.

От стратегическо значение

Пол Левин казва, че Анкара активно подпомага туркменските бунтовнически групи в съседна Сирия и дори им е разрешила да прекосяват границата, което им дава възможност да оперират и от турска територия. Туркменските бунтовници и някои други въоръжени групировки помагат да се подсигурява южната граница на Турция, което е от стратегическо значение за Анкара", казва експертът.

Рани Алалдин от School of Economics в Лондон твърди, че Турция иска да използва сирийските туркмени като буфер срещу евентуалното създаване на автономна кюрдска провинция. Кюрдите в Сирия, Ирак и Турция отдавна се стремят към създаването на собствена държава. Това е цел, която Турция стриктно отхвърля.

По думите на Алалдин, туркмените са надежден съюзник на Анкара не само в Сирия, но и в Ирак, където те воюват срещу "Ислямска държава". Дали обаче малкият народ няма да окаже губещ от участието си в играта на Великите сили? Близкоизточните експерти не се осмеляват да правят прогнози за бъдещето на сирийските туркмени.

Дейтънското споразумение - модел и за Сирия?

Според принципа на моркова и тоягата - как Дейтънското споразумение може да стане пример за подражание и в Сирия. Коментар от Маркус Б...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com