Сирийското "поколение нула"

7634
Сирийското "поколение нула"
Снимка: Gettyimages

Бъдещето на едно цяло поколение е под въпрос - само в Турция, която до момента е приела над 2 милиона сирийски бежанци, стотици хиляди деца не ходят на училище. Пред очите ни израства сирийското "поколение нула".

Необразовани и без бъдеще - проблемът със сирийските деца, лишени от възможността да посещават училище, занимава международни организации, представители на гражданското общество, учени, преподаватели и родители. Всички те се тревожат за бъдещето на едно цяло поколение сирийци, лишено от образование. Само в Турция, която до момента е приела над 2 милиона сирийски бежанци, стотици хиляди деца не ходят на училище, се казва в доклад на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч".

Откъде идват парите на "Ислямска държава"

Светът знае как да спре "Ислямска държава": като пресуши финансовите й източници. Но как точно трябва да стане това? А и откъде идват ...

Ако не бъдат взети спешни мерки, съвсем скоро ситуацията ще излезе извън контрол. По данни на УНИЦЕФ, от общо над 2 милиона сирийски бежанци в Турция повече от половината са деца - 1 милион и 120 хиляди. Пред Общото събрание на ООН турският премиер Ахмед Давутоглу обяви и друго: до този момент в Турция са родени повече от 70 хиляди сирийски бебета.

Деца без бъдеще

Според международното право, Турция е длъжна да осигури образование на сирийските деца, на които е дала убежище. Но като изключим онези от тях, които се намират в 25-те бежански лагера по границата със Сирия, малцина други имат възможност да се възползват от правото си на образование. При това само 260 000 от сирийските бежанци в Турция живеят в лагерите по границата. Останалите 1,8 милиона са разпределени из страната, сочат официалните данни.

Само в Истанбул живеят стотици хиляди сирийци. И едва 18 500 сирийски деца и младежи посещават учебни занятия в т.нар. „сирийски училища”, казва Абдюлкадир Гьочер от Сирийската образователна асоциация (СОА), създадена от сирийски учени, журналисти и бизнесмени. В цяла Турция има 240 такива училища, в които работят 7 500 преподаватели. Посещавани са от общо 220 000 ученици. Наскоро от СОА стартираха кампанията „Аз се връщам в училище”, която цели да държи сирийските деца по-далеч от улицата. Инициаторите на проекта са си поставили за задача до края на тази година програмата да обхване поне 10 хиляди сирийски деца.

Има ли балканска следа в атентатите?

В Черна гора има твърде активна ислямистка среда, чието съществуване властите дълго отказваха да признаят, твърди Неманя Руйевич. Заме...

На училище в джамията

Междувременно учебни занятия се провеждат и в някои от джамиите на Истанбул. В квартал Фатих, например, деца на възраст между 7 и 15 години могат да посещават уроци по арабски, турски и английски език, както и занятия по математика и вероучение. Децата са много доволни, че им е предоставена възможност да учат, казва 32-годишният преподавател по английски Несрин Каваръх.

В квартал Башакшехир 500 сирийски деца, предимно кюрди, също посещават учебни занятия. Един от учителите им описва впечатленията си така: „Когато тези деца започнаха да идват при нас на училище, рисунките им изобразяваха сцени на насилие, смърт и разруха - все неща, които са преживели по време на войната. Само след няколко месеца обаче забелязахме сериозна промяна: вместо оръжия и сцени на разрушения, децата започнаха да рисуват цветя, сърчица и красиви къщи. Благодарение на делника в училище, те отново живеят като деца - смеят се, пеят песни и участват активно в игрите”, разказва преподавателят.

Източник: Дойче веле

Коренът на злото е в Саудитска Арабия

Джамиите, в които се проповядва омраза, трябва да бъдат заковани с дъски. А Западът нека най-сетне спре да ухажва Саудитска Арабия, за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com