Корупцията в Румъния отстъпва

9062
Корупцията в Румъния отстъпва
Снимка: Getty Images/Guliver

Румъния най-накрая включи машината, която трябва да я освободи от корупцията, разяждаща икономиката, социалното и цялостното развитие на държавата. От средата на януари държавната Служба за борба с корупцията (ДНА) влезе в битка с всички, които разрушават и крадат страната.

Ежедневно се провеждат арести. Арестуван е например бивш министър на икономиката, който е заподозрян в злоупотреба с власт. Последва известен собственик на медии, заподозрян за укриване на данъци, съдия в конституционния съд, заподозрян за корупция, първият човек в прокуратурата, заподозрян за организирана престъпност... Всички те вече са в ареста заедно с бизнесмени и други съдии, които ще лъдат изправени пред съда.

Разследването на ДНА се базира върху записките на тайната служба на висши политици.

Някои вече са осъдени, като един съдия получи 22 години затвор за съдебни решения, които е фалшифицирал. Пет години получиха двама министри за нарушения приватизация, осъдени бяха и дузина бивши министри. Списъкът е дълъг, казват медиите. В него се намира и бившата министърка на информацията, която признава, че е платила 5 млн. евро на ръководителя на Демократичната партия, за да бъде избрана на поста.

Арестувана бе и Елена Удреа, приближена на бившия премиер Траян Бъсеску, наричана "Блондинката на президента". Тя беше министър на туризма и кандидат за президент, след стана депутатка.

Службата за борба с корупцията (ДНА) води разследване и срещу майката, сестрата и зетя на премиера Виктор Понта.

"Румъния е на добър път и трябва да остане на този път", заяви зам-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, добавяйки, че борбата срещу корупцията е най-голямото предизвикателство и приоритет.

Когато Букурещ стана член на ЕС през 2007 г. ЕК въведе специален механизъм за Румъния и България, с който Брюксел следеше борбата срещу корупцията. Лошите оценки на Румъния й попречиха да стане част от Шенгенската зона.

През 2014 г. 1138 публични личности (политици, бизнесмени, съдии и прокурори) бяха заподозрени от ДНА. Тази акция беше водена от Лора Ковеси.

Анализаторът Алина Мунциу-Пипиди от Румънската социална академия каза пред Би Би Си, че в рамките на три години двете големи партии в страната – Демократично-либерална партия и на социалдемократите – загубиха избори. В резултат стана ясно, че тази "междупартийна мафия" е контролирала всички обществени поръчки с огромни суми от ЕС, криела е данъци и е купувала съдии и прокурори в продължение на 25 години. "До сега разследванията в Румъния бяха селективни. Вече не е така", казва Мунциу-Пипини.

Тя подчертава обаче, че за това голяма роля има новият президент Клаус Йоханис (на снимката), който бе избран през ноември 2014 г. Той е политически аутсайдер и не е подписал нито едно от тайните споразумения между двете големи партии, които подкопават страната.

Така Моника Рици на 37 години, бивш министър на младежта и спорта, бе осъдена на 5 години затвор за злоупотреба със служебно положение заради изразходването на 800 000 долара от държавни фондове за организиран на младежки концерти на ниски цени чрез нейни любими фирми. След това парите от концертите са разделяни между нея и партията.

След като мафиотската верига се разкъса, започнаха и взаимните обвинения между всички, които са част от нея. Така Елена Удреа на един сайт обвини шефа на тайните служби, че искал 500 000 евро от нейния съпруг за финансиране на една частна телевизия. Откакто е обвинена Удреа съобщава информация за политици, съдии, бизнесмени. Анализаторите твърдят, че това е само началото на свалянето на маските на всички престъпления на досегашните власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com