Гръцкият провал с бежанците

5597
Гръцкият провал с бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Унищожителна оценка за Гърция: страната допуска безброй грешки по отношение на граничния контрол и бежанците. До този извод са стигнали контрольори на ЕК, които са наблюдавали работата на гръцките гранични власти.

Хиляди бежанци проникват ежедневно от Турция в Шенгенското пространство и никой не знае кои са тези хора и откъде в действителност идват - до този извод стигна Европейската комисия, която в началото на ноември 2015 изпрати в страната свои контрольори без да уведоми Атина предварително. В продължение на три дни те наблюдавали работата на гръцките гранични власти, а резултатът от тези наблюдения е записан в доклад на ЕК, който не беше официално публикуван, поради това, че засягал "въпроси на сигурността". Документът беше приет във вторник (2.2.) и предаден на Съвета на министрите.

Сигурни ли са тези "сигурни страни"?

Трите държави от Магреб - Мароко, Алжир и Тунис трябва да бъдат класифицирани като "сигурни". Така бежанците от тези страни няма да им...

Изводите, до които стига ЕК, са направо унищожителни. Според тях, Гърция изобщо не се справя с граничния контрол и то във всяко едно отношение - както при охраната на морската граница, така и в идентифицирането на бежанците, взимането на пръстови отпечатъци, временното им настаняване, а и при евентуалното им екстрадиране. Причините за този провал са многобройни: липса на кадри, слаба квалификация, лична неспособност, технически проблеми, лошо оборудване.

Пропуски, пропуски, пропуски

Европейските контрольори установили, че паспортите на влизащите бежанци изобщо не се сравняват с информациите от обичайните бази данни, с които разполага например Интерпол. Това обаче не дава възможност за точно идентифициране на пристигащите. Според ЕК, недостатъци има и при контролирането на легално преминаващите границата. Така например на островите Хиос и Самос паспортите на пристигащи с ферибот от Турция пътници много често се контролирали само бегло, защото "единственият служител, който можел да работи със съответните технически уреди за контрол бил в отпуск". Пред гръцкия остров Самос имало едва две гръцки моторни лодки, с които да се охранява крайбрежната ивица, а пред остров Хиос били три, т.е. крайно недостатъчно. Освен това гръцката брегова охрана не разполага със съответната техника, за да локализира лодките на нелегалните трафиканти на хора.

Комисията говори за огромни недостатъци в граничния контрол, които често пъти се дължали на съвсем елементарни неща като на липсата на връзка с интернет. На остров Хиос, където от януари до октомври 2015 са пристигнали 67 000 бежанци, от наличните четири уреда, с помощта на които се извършва регистрация на пристигащите, са функционирали само два. Само че и те не можели да бъдат ползвани поради липсата на връзка с интернет. В резултат на това гръцките гранични служители взимали пръстови отпечатъци с мастило и впоследствие ги сканирали. Голяма част от отпечатъците така или иначе се оказвали нечетливи. До цялостната електронна регистрация на бежанците преминавали нерядко по десет дни – дотогава обаче повечето от тях отдавна вече се намирали на път за Германия.

В един от градовете на остров Самос, приел от януари до октомври миналата година 92 000 имигранти, бил обслужван един-единствен скенер. Причината: един от служителите отсъствал. Атина освен това приела решение, че ще се взимат отпечатъци само от пълнолетните мъже – по този начин близо 25 000 души са се промъкнали през границата напълно незабелязано. Нерядко се стигало и до бягство на бежанци, чакащи за регистрация – това било възможно поради простата причина, че регистрацията не се извършвала в затворени помещения, а под открито небе.

Ислямът и "полуголите, напарфюмирани жени"

Теологични оправдания за вулгарните нужди на "телесната долница" има не само в исляма. Но в тази религия липсва върховна тълкуваща инс...

Европейските експерти отчитат и това, че гръцките власти демонстрират пълна безпомощност пред мигрантите, които нямат право на убежище в ЕС. Вместо да ги екстрадират обратно към родните им страни, те ги пропускали безпрепятствено да преминават от гръцките острови към континенталната част на страната, откъдето повечето от тях заминавали към Западна Европа.

Какво предстои?

В резултат на констатираните недостатъци на Гърция ще бъде предоставен списък с 50 предложения за подобряване на граничния контрол, които страната ще трябва да изпълни в рамките на три месеца. Ако гърците не се справят с това, ги грози процедура по член 26 от граничния кодекс на Шенген. "Докладът на Еврокомисията разкрива по красноречив начин пропуските на гръцките власти", казва евродепутатът от ХДС Херберт Ройл. "Сега на ход са гърците – време е най-сетне да започнат ефективни действия и да приемат помощта на ЕС", допълва той. В противен случай нямало да е вече табу да се мисли и за изключването на страната от Шенген.

Справедливостта изисква да се признае, че докладът не отразява актуалната ситуация, която от ноември досега по всяка вероятност се е подобрила. Фронтекс изпрати допълнителни свои служители в Гърция, отпуснати бяха и нови уреди за регистрация "Евродак", а екип на Еврокомисията помага при изграждането на т.нар. Hotspots за прием на бежанци.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com