Гневът на гърците избухва с нова сила

7539
Гневът на гърците избухва с нова сила
Снимка: Getty Images / Guliver

Като лидер на опозицията Ципрас пращаше по дяволите мерките за икономии. В ролята му на премиер обаче му се наложи да погледне реалността в очите. Днес в Гърция се провежда първата обща стачка срещу правителството му.

Днес в Гърция се провежда обща стачка - първата, откакто новото правителство на Алексис Ципрас встъпи в длъжност през януари. В нея участват служители от държавните учреждения, училищата, болниците, железниците и фериботите, както и от градския транспорт в Атина. В стачката се включват още авиодиспечери, адвокати, аптекари и журналисти. Техният протест е насочен главно срещу повишаването на данъците и срещу плановете за пенсионна реформа. Идната седмица се очаква и фермерите да излязат на протест, който ще бъде насочен както срещу правителството в Атина, така и срещу Брюксел.

Как Бразилия посреща сирийските бежанци

Звучи екзотично, но е факт: 12 млн. бразилци са от арабски произход. А сега в страната пристигат и хиляди сирийски бежанци. Всички те ...

Докато беше лидер на опозицията, Алексис Ципрас пращаше по дяволите всички мерки за икономии, изисквани от международните кредитори. Сега обаче той е принуден да погледне реалността в очите, твърди политологът Йоргос Цогопулос. "Правителството не само преглътна мерките за икономии, но дори се превърна в техен най-горещ защитник", казва той и припомня, че през лятото премиерът прокара свой собствен пакет от мерки за икономии, които в момента е тръгнал да осъществява. "Той даде големи обещания и мнозина му повярваха", обяснява политологът и посочва, че заради това гневът на демонстрантите вече е насочен не толкова срещу кредиторите, колкото срещу министър-председателя.

Самата "Сириза" призовава хората да стачкуват?

Вчера (11-ти октомври) в Атина се завърнаха пратениците на международните кредитори, които ще следят за хода на реформите. Според гръцките медии, правителството на Ципрас възнамерява още тази седмица да намери решение по всички спорни точки и така да си отвори пътя към необходимия пореден кредит в размер на 2 милиарда евро.

Парадоксалното е, че тъкмо управляващата партия "Сириза" призова хората масово да се включат в общата стачка. Недоволните трябва да се вдигнат срещу "неолибералната политика и шантажа, практикувани от икономически и политически центрове на властта вътре в страната и извън нея", пише в становището на "Сириза". Партийните стратези заявяват още, че борбата за достойни пенсии и заплати във всички случаи ще продължи.

Нима партията се е разбунтувала срещу собственото си правителство? "Няма такова нещо", категорична е Пети Перка, заместник-министър от "Сириза" в министерството на транспорта. Според нея, общата стачка е както средство за натиск, така и подкрепа за правителството. "Когато народът излезе на улицата, за да се бори за своята кауза, това дава на правителството допълнително оръжие в преговорите. Кабинетът просто може да се позове на народа си", обяснява тях.

Мъките на най-малките бежанци

Сред бежанците има стотици хиляди деца и младежи. Някои от тях тръгват към Европа без родителите си, други се губят по пътя. Мнозина п...

Телевизионният журналист Димитрис Економу вижда нещата другояче. "Излиза, че когато стачкувам, аз подкрепям правителството. А когато не стачкувам, го подкрепям още повече. Това просто няма как да е вярно", гневи се той. Политологът Йоргос Цогопулос пък обяснява двойственото отношение на гръцката левица към протестите с най-обикновени тактически сметки. "Новото правителство все още се чуди как да реагира на стачките. То хем не може да ги подкрепи, хем пък не може от сърце и да ги осъди. Та нали до съвсем скоро тъкмо лявата партия изкарваше хората на улицата, за да протестират срещу мерките за икономии?", припомня той.

Когато гневът прерасне в насилие

Понякога недоволството на гърците преминава в насилие. Миналата седмица например предполагаеми десни екстремисти нападнаха консервативния депутат Йоргос Кумуцакос. Ден преди това забулени младежи нахлуха в книжарница, за да протестират срещу една лява политичка, която участваше в литературно четене. А в началото на месеца разгневени студенти атакували международните контрольори, които са били изпратени да оценят Атинския университет. Те ги обиждали, хвърляли по тях плодове и в крайна сметка ги принудили да напуснат сградата, съобщава вестник "Катимерини".

Според икономиста Костас Ступас, тези инциденти са доказателство за това, че правителството и държавата са рухнали, след като не могат да наложат върховенството на закона. "Най-лошо е, когато всеки човек или всяка групичка се опитва на своя глава да наложи собствените си възгледи за изконните си права и справедливостта. Тогава просто се стига до хаос", казва анализаторът.

Източник: Дойче веле

90 000 местни, 200 000 бежанци

На Лесбос има 90 000 местни и 200 000 бежанци. И уж всичко върви добре: кафенетата и фериботните компании правят големи обороти. А вла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com