Защо Саудитска Арабия не приема бежанци?

12104
Защо Саудитска Арабия не приема бежанци?
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия отпуска огромни финансови помощи за бежанците. Но не дава никому убежище. Каква е причината?

В средата на август саудитският вестник "Arab News" написа, че Върховният комисариат за бежанците на ООН благодарил на Саудитска Арабия за помощите, които кралството изпратило на настанените в бежанския лагер „Заатри”. В рамките на национална кампания в помощ на сирийските бежанци тогава бяха събрани близо 70 хиляди килограма фурми, които бяха разпределени сред бежанците. Дори ръководителят на бежанския лагер изразил признателност за „голямата щедрост” и похвалил останалите дарителски инициативи на Саудитска Арабия, които по думите му допринасяли за подобряване на условията на живот на бежанците.

Как в Белград помагат на бежанците

Сърбия е може би най-лесният етап от пътя на бежанците към Западна Европа. Много от тях спират за почивка в Белград, където им оказват ...

Дарителската дейност на кралството има стари традиции, датиращи още от времето на основателя на Саудитска Арабия крал Абдул Рахман ал Сауд (1880-1953). Той създава и първите хуманитарни организации в младата държава, като всички от тях са неизменно с ислямски характер. Затова и големите помощни акции се провеждат винаги по време на значимите ислямски празници. Така например по време на Рамазана сред сирийските бежанци в ливанския град Сидон бяха разпределени храни на стойност над 3 милиона долара.

Шестият по значимост донор в света

Отвъд тези предимно символични акции, Саудитска Арабия отпуска наистина огромни финансови помощи за бежанците. През януари 2013 година кралството участва в донорската среща на страните от Персийския залив в Кувейт-сити, в рамките на която бяха събрани над 910 милиона щатски долара. Тогава Саудитска Арабия предостави 213 милиона долара, а по време на втората донорска конференция през май 2014 кралството дари още 18 милиона долара. През същата година страната отпусна нови 755 милиона долара - не само за сирийските бежанци, но и за хуманитарните нужди на няколко други страни. По данни на международната програма "Global Humanitarian Assistance", Саудитска Арабия е шестият по значимост донор в света.

За сметка на това Саудитска Арабия не е приела нито един сирийски бежанец - факт, който още миналата есен беше остро разкритикуван от правозащитната организация „Амнести Интернешънъл”. "Срамно е, че държавите от Персийския залив не приемат бежанци. Заради езиковата, културната и религиозната близост страните от Залива би трябвало да са начело на държавите, които предлагат защита на бягащите от гонения и военни престъпления сирийци”, написа в тази връзка "Амнести".

В повечето държави от региона живеят наистина много чужденци. В 29-милионна Саудитска Арабия легално пребиваващите чужденци са около 6 милиона - предимно трудови мигранти от Азия и от различни ислямски държави. В Кувейт делът на чужденците възлиза на 60 на сто, а в Катар дори надхвърля 90 процента. В Обединените арабски емирства чужденците съставляват около 80% от населението. Приемът на бежанци би увеличил още повече броя на чужденците в тези страни. Загрижеността от подобнто развитие е очевидно по-голяма от готовността да се дава убежище на сирийци и иракчани.

Гигантският заговор на политици и медии

Модерните общества са изгубили вкуса си към консенсуса, към общите ценности. Ако в България преди 20 години огромното мнозинство б...

Властите се опасяват и от друго: че би им било много трудно да екстрадират хора, на които е дадено политическо убежище - за разлика от трудовите мигранти, които могат да бъдат връщани по всяко време. Саудитските власти вече са предприемали такива акции - за последно през 2014 година. Тогава осведомителните агенции съобщиха, че страната е екстрадирала над 370 000 души - с цел да се освободят работни места за саудитското население.

Страх от обновление?

Към всичко това трябва да добавим и обстоятелството, че сирийците бяха принудени да бягат навън в резултат от една революция, която в очите на саудитското ръководство беше от самото начало твърде съмнителна. Така наречената Арабска пролет от 2011 година не беше подкрепена от консервативните държавници в Рияд. А когато сходни искания - за социална справедливост, политически и културни свободи и правов ред - бяха изразени и в самата Саудитска Арабия, кралството увеличи социалните облаги и така успокои недоволните си поданици. Но ако Саудитска Арабия започне да приема на своя територия сирийски бежанци, с тях по всяка вероятност ще навлязат и хора, които ще искат да се борят за тези ценности. А това може чувствително да разклати обществения ред в страната.

И още нещо: не е изключено религиозните убеждения на тези хора да са значително по-либерални от повелите на уахабизма, който е възприет като държавна религия в Саудитска Арабия. Това вероятно е основната причина за отказа на страната да приема бежанци.

Източник: Дойче веле

Израел има проблем. Голям проблем

Шокът и отвращението са истински. Възмущението звучи от сърце, а осъдителните думи – убедително. Израелското правителство действ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com