Заминеш ли, смятай се за мъртъв

15361
Заминеш ли, смятай се за мъртъв
Снимка: Мълчаливото изтребление на Рака

Може би Ебрахим Б. се надява на по-лека присъда като разкаже открито какво е преживял сред джихадистите от "Ислямска държава" (ИД). Той е бил там и е оцелял - за разлика от много други, които не са имали този късмет. В очакване на съдебния процес, който започва в понеделник, 26-годишният мъж се намира в предварителния арест в затвор в Долна Саксония.

„По-добре в затвора в Германия, отколкото на свобода в Сирия”


Ебрахим Б. е първият завърнал се от ИД германец, който споделя преживяното там публично – в интервю за NDR, WDR и „Зюддойче Цайтунг” - включително защото иска да предупреди други млади хора да не тръгват по същия път. „Ислямска държава” няма нищо общо с исляма, твърди той и добавя: „Можете да си представите колко ужасно е там, ако ви кажа, че за мен е по-добре да лежа в затвора в Германия, отколкото да съм на свобода в Сирия”.

Заедно с Айуб Б. той ще бъде изправен пред областния съд в Целе. Обвинението срещу него гласи - съучастие в терористична група. В интервюто си Ебрахим не отговаря на всички зададени му въпроси, защото казаното от него може да бъде използвано в съда срещу него.

Германски джихадисти

По данни на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), досега над 700 германци са се присъединили към ИД. Разказът на Ебрахим Б. е много важен, посочва експертът по въпросите на тероризма Петер Нойман от лондонския "Кингс колидж" и уточнява, че това може да мотивира и други да последват неговия пример: „Ако те успеят да посеят дори само пет-десет процента съмнение, това може да възпре много други хора да заминат за Сирия.”

Разказът на Ебрахим може да се смята за достоверен. Той съдържа редица детайли за живота в „Ислямска държава”, за пътуването до Сирия и за групата, към която Ебрахим явно се е числял, изтъква експертът.

Кой е Ебрахим Б.?

Родителите на Ебрахим Б. са от Тунис. През 1970-те години семейството се преселва във Волфсбург - по онова време заводите „Фолксваген” изпитват остра нужда от работна ръка. Ебрахим се ражда в Германия, но по-късно се връща в Тунис заедно с майка си и братята си. Там завършва средно училище, след което отново заминава за Волфсбург, където довършва образованието си и става масажист-терапевт. В семейството му не били всъщност много религиозни, разказва той. Самият той пушел, пиел, ходел на партита, имал си и приятелка, а в джамията рядко се отбивал.

Миналата година обаче попаднал на „лош проповедник”, който вербувал хора за „Ислямска държава”. По това време самият Ебрахим бил изпаднал в криза - имал проблеми в семейството и разправии с родителите на приятелката си. При ислямистите намерил подкрепа. Открил, че му харесва да носи брада и да е част от тяхната група. „Лошият проповедник” все им говорел за прелестите на живота в „Ислямска държава” в Сирия – обещавал им как там ще карат скъпи коли и ще имат поне по четири жени.

Тръгването към Сирия

В края на май 2014 г. Ебрахим заминал за Сирия. Заедно с приятеля си Айуб Б. той взел самолета от Хановер до турския черноморски град Самсун. Оттам двамата се добрали до Газиантеп, Южна Турция. Там ги очаквал човек на ИД, който ги прехвърлил нелегално през границата в Сирия.
[Най-малко 700 германци сe сражават в Сирия за Ислямска държава]

Най-малко 700 германци сe сражават в Сирия за "Ислямска държава"

Ебрахим и Айуб скоро обаче разбрали, че там не ги чака никакъв рай. Веднага след като прекосили границата, били закарани в подготвителен лагер за чужди бойци. „Затвориха ни в него и оттам нататък вече нямаше мърдане, взеха ни всичко: мобилните телефони, паспортите, дори шампоаните и четките за зъби. Да се къпем ни се полагаше само веднъж в петък – в едно мръсно езеро”, разказва Ебрахим. Цигарите и алкохолът били забранени. На стената бил закачен лист хартия с надпис: „Бегълците се наказват със смърт”.

В лагера ги обучавали как да стрелят с „Калашников” и изучавали усърдно Корана. Освен това ги учели как да се държат и кого да убиват. "Преди битката ни казваха: Никакви заложници, всички трябва да бъдат избити. С такива напътствия ни промиваха мозъците."

Бойци или атентатори-самоубийци?

Преминалите обучението трябвало да решат какви ще станат - бойци или атентатори-самоубийци. Айуб бил изпратен във военен тренировъчен лагер в Северна Сирия,а Ебрахим - в Ирак заедно с други доброволци за извършване на самоубийствени атентати.Там Ебрахим видял как обвинен в шпионаж техен другар бива екзекутиран: "Беше отведен, малко след това чух силен звук, сякаш котка бива премазана. После вкараха трупа му в стаята и хвърлиха отрязаната му глава върху тялото - за назидание", разказва Ебрахим.

Неговият приятел Айуб също успял да избяга - миналия август той се добрал до Истанбул, откъдето взел самолет за Германия. "Изпитвах смъртен страх", пише той във Фейсбук до своя приятелка във Волфсбург. Още на летището се предал на полицията. Скоро след това името му се появило в интернет в един "наказателен списък" на ИД.

Източник: Дойче веле

Иран, петролът и игрите на големите

Вече цяла година цените на суровия петрол се понижават. А това, че Иран отново излиза на сцената на петролните доставчици, е само едно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com