Турция подцени и сбърка с "Ислямска държава"

85099
Турция подцени и сбърка с "Ислямска държава"

Дълго време турските политици смятаха, че са в състояние да контролират групировки като "Ислямска държава", а и да се възползват от тяхната борба срещу Башар Асад или кюрдите. Тази недалновидност днес им излиза скъпо.

Когато бойците на "Ислямска държава" превзеха северноиракския град Мосул през юни тази година, дипломатите от турското консулство в града се колебаха твърде дълго как да постъпят. Джихадистите обаче обградиха консулството и го заплашиха с обстрел. Малко по-късно турците се предадоха: общо 49 души - дипломати, консулски служители със семействата им, включително и няколко деца бяха взети от ислямистите за заложници.

Турското правителство наложи информационно затъмнение над новината, за да избегне обществен дебат за отвличането. Въпреки това в публичното пространство се появиха някои информации. По данни на основната светска опозиционна партия - Народнорепубликанската партия (НРП) - заложниците са били разделени на три групи, които се държат на различни места, за да бъдат осуетени евентуални опити за тяхното освобождаване. Правителството на премиера Ахмет Давутоглу заяви, че знае местонахождението на заложниците, но призна, че не очаква бързото им завръщане в родината.

"Първоначално Анкара смяташе "Ислямска държава" за обикновена групировка, която се бие срещу сирийския президент Асад и срещу кюрдите в Сирия, без да я вземе особено насериозно", писа колумнистът Рушен Чакър във вестник "Ватан". Групировки като "Ислямска държава" бяха облагодетелствани и от това, че турските власти оказват подкрепа на противниците на Асад, поради което си затварят очите за някои съмнителни придвижвания по границата със Сирия.

Така през последните години от Турция в Сирия преминаха множество бойци от региона на Близкия изток, от Кавказ и от Западна Европа, за да се присъединят впоследствие към "Ислямска държава". През турско-сирийската граница бяха прехвърлени и много оръжия. Западът също носи вина за това, че "Ислямска държава" получи силен приток на бойци от чужбина, сподели пред Дойче Веле добре осведомен източник от Анкара.

Турските сили за сигурност твърдят, че нямат начин да установят колко от 30-те милиона чужденци, които ежегодно посещават страната, се представят за туристи, а всъщност отиват на джихад в Сирия. "Бойците на "Ислямска държава" много често пътуват легално до Турция, ползвайки своите европейски паспорти, а после на малки групи се прехвърлят в Сирия", пише в доклад на губернатора на граничната турска провинция Хатай.

Преди седмица стана известно, че в Турция е арестуван 20-годишен германски гражданин, направил опит да премине от Турция в Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". Докато от Турция към Сирия преминават оръжия и бойци, то в обратната посока - от сирийските региони, контролирани от ИД, към Турция - текат огромни количества контрабандно дизелово гориво. Турската армия съобщи, че само за две седмици е конфискувала над 15 тона дизелово гориво, пристигащо от Сирия. Медиите съобщават, че от контрабандата на дизал, "Ислямска държава" печели до 15 милиона долара месечно.

Междувременно турското отношение към "Ислямска държава" започна да се променя. Една от причините за това е, че настъплението на екстремистите в Северен Ирак сериозно затруднява турския износ за този регион. Западните партньори на Анкара напоследък все по-често критикуват страната и заради небрежното й отношение към ислямистите. "Освен това турското правителство започна да се опасява, че "Ислямска държава" би могла да започне да организира атентати и в самата Турция", пише шефът на истанбулския аналитичен център EDAM Синан Юлген.

Затова Анкара засили охраната по своята 900-километра граница със Сирия. Синан Юлген твърди, че турските власти допълнително са затегнали визовия режим, за да предотвратят влизането на потенциални чуждестранни джихадисти. Докато в началото на годината е бил отказан достъп едва на около 1000 души, междувременно техният брой е нараснал на 5 300 души.

Повечето експерти апелират за по-тясно сътрудничество между турските и западните тайни служби. "Но що се отнася до по-нататъшните стъпки срещу "Ислямска държава, Турция е поставена в много деликатно положение заради похищението на дипломатите", писа колумнистът Рушен Чакър. "Ислямска държава" държи заложниците, за да попречи на Турция да предприема решителни мерки срещу ислямистите. "Турция е с вързани ръце. Едно погрешно движение на Анкара и заложниците могат да бъдат убити", писа близкоизточният експерт от университета в Газиантеп Сердар Ердурмас. Особено след обезглавяванията на заложници, нито един турски политик не желае да рискува.

Дългите граници към Сирия и Ирак, биха могли да превърнат Турция в ключов играч в рамките на международната коалиция срещу "Ислямска държава". Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви в разговора си с президента Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, че Турция е незаменим партньор в борбата срещу "Ислямска държава".

Очевидно обаче Ердоган не се е обвързал с някакви конкретни ангажименти пред шефа на Пентагона. По данни от медиите, Турция е разрешила единствено ползването на военновъздушната база в Инджирлик за невъоръжени разузнавателни полети на САЩ над Ирак. Самият Хейгъл, след срещата си с Ердоган намекна, че Турция и занапред явно няма да се ангажира с активна помощ срещу "Ислямска държава".

Източник: Deutsche Welle

Майката на Джеймс Фоули обвини САЩ за смъртта на сина си

Майката на обезглавения американски журналист Джеймс Фоули заяви, че е потресена от небрежността, с която властите във Вашингтон са се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com