Пъстрата картина на украинските олигарси

8812
Пъстрата картина на украинските олигарси
Снимка: Getty Images/Guliver

Кои са основните групи от украински олигарси, за какво се борят и на какви политически процеси влияят или са оказвали влияние?  Украинската секция на BBC се опита да даде отговор на въпроса кои са основните делови кръгове, оформили се в Украйна след Евромайдан при президента Петро Порошенко и какво влияние във властта биха могли да имат.

След оставката на губернатора на Днепропетровска област на известния бизнесмен Игор Коломойски в Украйна се заговори за настъпление на властта срещу позициите на могъщите олигарси на страната. Именно тези хора управляват лъвския пай от икономиката на Украйна, приватизирана от началото на века.

В коридорите на властта се говори за възможността за частично преразглеждане на резултатите от приватизацията през изминалите години и решение какъв би могъл да бъде най-цивилизованият способ, чрез който това може да се направи. Специалната парламентарна комисия по въпросите на приватизацията още в началото на март обяви намерението си да провери законността на приватизацията от началото на века, извършена по отношение на най-печелившите части от украинската икономика - добивните предприятия "Укррудпром", "Укртелеком", "Киевенерго" и областните енергийни компании. Ще се проучва дали те са приватизирани по занижени цени чрез политическо влияние от страна на държавното ръководство. Лица под прицел са известните украински бизнесмени като Ринат Ахметов, Игор Коломойски и Виктор Пинчук.

Ахметов и Новинский

Според последната класация на "Форбс" Ринат Ахметов остава най-богатият бизнесмен в Украйна. Неговото състояние е оценявано на 6,9 млрд. долара.

Ахметов е един от пхриближените до бившия президент на страната Виктор Янукович. Централният му офис е в гр. Донецк. На Ринат Ахметов принадлежи холдингът SCM, в който влизат редица украински предприятия, включително металургичната корпорация "Метинвест", енергийнийт холдинг "ДТЭК" и редица по-малки.

Негова собственост е лъвският пай от мините в Донбас и Днепропетровска област, редица металургични комбинати в донбас, предприятията ""Укртелеком" и "Киевэнерго". Двете последни компании Ахметов купи именно по време на президентския мандат на Виктор Янукович.

Ринат Ахметов е и собственик на футболния клуб "Шахтьор", националния мобилен оператор Life, на телевизионния канал "Украина" и на медийния холдинг "Сегодня". Един от най-известните бизнес партньори на Ахметов е Вадим Новинский. През 2012 г. Новинский си смени руското гражданство с украинско. В предишния парламент той беше депутат от фракцията на Партията на регионите, а сега е избран в листата на "Опозиционен блок". От тази партия през парламента минаха няколко бивши висши мениджъри от предприятия на Ахметов. Освен това в общия бизнес на Ахметов и Новинский влизат металургичната компания "Метинвест" и аграният холдинг HarvEast. Новинский контролира и няколко корабостроителни предприятия. При последната си класация "Форбс" постави Вадим Новинский в челната десетка на Украйна по богатство – неговото състояние е оценявано на 800 млн. долара.

Коломойски и Боголюбов

Отново според класацията на "Форбс" Игор Коломойски и Генадий Боголюбов могат да бъдат определени като втората по мощ групировка на украински бизнесмени. Те имат общ бизнес, включително най-голямата банка в страната "ПриватБанк". Самият Коломойски открито нарича Боголюбов свой бизнес партньор.

Коломойски контролира нефтопреработвателните предприятия "Укртатнафта", "Нефтехимик Прикарпатья" и НПК "Галичина", а също и веригата бензиностанции "Укрнафта" и "Авиас". Той контролира също така редица миннодобивни и металургични предприятия. Сам признава, че негови структури контролират държавните предприятия "Укрнефть" и "Укртрансгаз". Притежание пак на Коломойски са телевизионните канали "1+1" и "2+2" , както и футболният отбор "Днепър".

Като близки до Коломойски депутати в парламента са сочени група народни избраници от блока на Петро Порошенко, които излязоха от фракцията след конфликта на губернатора с властта. Също за лоялни към него са смятани депутати от Днепропетровската област, в частност Борис Филатов, и лидерът на "Десен сектор" Дмитрий Ярош.

Още през пролетта на 2014 г. Игор Коломойски започна да финансира няколко батальона доброволци, които воюваха в зоната на конфликта. Най-известен сред тях е "Днепър-1", чийто командир Юрий Береза е депутат от листата на "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк. Според депутатите Сергей Лещенко и Мустафа Найем в конфликта около държавната компания "Укртранснафта" на страната на Коломойски е участвал парламентаристът Виталий Хомутъйнник, който е шеф на парламентарната група "Возрождение", наброяваща 22 души.

"Кралят на тръбите" Виктор Пинчук

Сорос подготвя милиардна инвестиция за Украйна при определени условия

Милиардерът Джорд Сорос е готов да инвестира в Украйна 1 млрд. долара при условия, че западните страни помогнат на частните инвестици...

Вече не един месец в Украйна продължава медийната война между Игор Коломойски и Виктор Пинчук, друг от крупните украински бизнесмени. Пинчук, по данни на "Форбс", заема второто място по богатство в Украйна с 1,5 млрд. долара.

Най-големите активи на Пинчук са металургичната компания "Интерпайп", която основно е специализирана в производството на тръби, както и ред минообогатителни комбинати в Днепропетровска област. Голяма част от тези предприятия Пинчук е завладял при приватизацията, когато президент на страната беше Леонид Кучма. Най-известни сред медийните активи на Пинчук са групировката StarLightMedia, в която влизат каналите СТБ, ICTV, Новый канал, М1, М2 и QTV.

Виктор Пинчук, Игор Коломойски и Ринат Ахметов участват през 2004 г. в приватизацията на минодобивното предприятие "Укррудпром", която беше проведена от неотдавна починалия бивш ръководител на фонда на държавното имущество Михаил Чечетов. За едно от предприятията по тази приватизация, Криворожкия железноруден комбинат, Пинчук се съди с Коломойски в Лондон.

В парламента Пинчук не разполага със своя група депутати. В различни парламентарни фракции работят някои бивши мениджъри от компаниите на Пинчук, в частност Якоб Безбах, за когото през 2012 г. Пинчук агитираше лично.

Бизнесменът се занимава с благотворителна дейност чрез благотворителен фонд на негово име, организирал е международни конференции Yes в Ялта, както и отделен обяд на международния форум в Давос.

Аграрните "съюзници" на Порошенко

Сред петимата най-богати бизнесмени на страната "Форбс" включи известният бизнесмен в селскостопанския сектор - директора на "Мироновския хлебокомбинат" Юрий Косюк. Днес финансовото му състояние е оценявано на 1,1 млрд. долара. Неговият бизнес е ориентиран в сферата на производството и преработката на селскостопанска продукция, като основната част от производството се изнася за ЕС.

Юрий Косюк е съратник на президента Петро Порошенко. Новоизбраният държавен глава го назначи веднага сред встъпването си в длъжност за първи заместник-шеф на администрацията. На тази длъжност той работи до декември 2014 г., след което стана съветник на президента.

Самия Петро Порошенко "Форбс" постави на осмо място в класацията с неговите 750 млн. долара.

Основните бизнес дейности на президента се извършват чрез предприятия в хранителната промишленост, в това число и корпорацията Roshen. На медийния пазар президентът контролира "5 канал".

Във фракцията на президентския блок на Петро Порошенко влиза депутатът Андрей Вадатурский, син на Алексей Вадатурский, собственика на един от най-големите в страната аграрни холдинги "Нибулон". Според "Форбс" Вадатурский заема 14-то място сред богаташите на Украйна и има около 500 млн. долара.

Депутатът Жеваго

В първата десетка на богатите украинци влиза и бившият политически съратник на Юлия Тимошенко бизнесменът Константин Жеваго. В България той е познат като кандидат-собственик на "Кремиковци" и ЦСКА. Неговото състояние е над 700 млн. долара. Жеваго контролира миннодобивната корпорация Ferrexpo и финансово-промишлената група "Финанси и Кредит", на която принадлежи автомобилният завод "КрАЗ".

От началото на конфликта в източните региони на страната компанията получи значително количество военни поръчки за товарни и бронирани автомобили за военните.

Преди време Константин Жеваго беше в парламента във фракцията на Юлия Тимошенко, а през 2012 и 2014 г. участваше в изборите като независим кандидат от окръг Полтава и не се е присъединявал към никоя парламентарна група. Често оглавява списъка на депутатите, които не присъстват в парламентарната зала. Жеваго е ориентирал бизнеса си към западните пазари и признава, че голяма част от времето си прекарва в Лондон. Константин Жеваго е собственик на футболния отбор "Ворскла" от Полтава.

Изгнаникът Фирташ

Един от най-известните бизнесмени на Украйна е Дмитрий Фирташ, който до неотдавна беше смятан за ключов играч на тазовия пазар в Източна Европа. "Форбс" го подреди едва на 17-то място като капитали в Украйна, които са оценени на 270 млн. долара.

Дмитрий Фирташ беше един от участниците в компанията "Росукрэнерго", която се занимаваше с доставката на руски газ в Украйна. Сега той ръководи групата компании DF Group, която владее редица химически предприятия в Ровно, Черкаси, Северодонецк и Горловка. Има и сериозна активност в минната промишленост. Титановият бизнес на Фирташ продължава да се развива в анексирания от Русия Крим. Фирташ е собственик на рейтинговия телевизионен канал "Интер".

Бизнесменът от година е арестуван в Австрия и очаква решение за екстрадиция в САЩ. В парламента фракцията "Опозиционен блок" е оглавявана от дългогодишния съратник на Фирташ Юрий Бойко, а също така работят и още няколко депутати, които по-рано бяха смятани за негови съратници.

Бензиновата група на Еремеев

В хода на конфликта окоро "Укрнафти" и "Укртранснафти" Игор Коломойски нееднократно отправяше обвинения към "Групата на Еремеев" в опити да превземат тази компания. Самият обвиняван бизнесмен не е коментирал тези нападки, макар че неговите помощници обещаха на укранската секция на BBC, че ще дадат отделна пресконференция по този въпрос. Според информацията във "Форбс" Игор Еремеев влиза в шестата десетка по богатство сред бизнесмените в страната с 60 млн. долара, но през последните години той придобива все по-голяма тежест в украинската политика. Бизнесменът се занимава с енергиен бизнес: контролира веригата бензиностанции WOG и групата компании "Континиум", която владее известните марки "Комо" и "Галичина".

През последните години неговата компания често печели крупни търгове за доставка на петролни продукти на държавните структури. В началото на века Еремеев принадлежеше към Народната партия на председателя Владимир Литвин, а в парламентите на последните два избора беше избиран в окръг Волина. В парламента Игор Еремеев ръководи група с дясната фракция "Воля народа", в която влизат 19 депутати. В правителството на Арсений Яценюк длъжността на министър на инфраструктурата беше дадена на бившия директор на групировката "Континиум" Андрей Пивоварский, който беше назначен по квота от блока на Порошенко.

Тигипко и Хорошковский в сянка

След бягството на Виктор Янукович от Украйна като един от най-перспективните политици от Партия на регионите беше оценяван Сергей Тигипко. Тоой беше депутат и имаше участие в машиностроенето, застрахователния бизнес и търговията с лекарства. Сега "Форбс" оценява състоянието му на почти 700 млн. долара. На предсрочните парламентарни избори през 2014 г. той водеше собствена партия - "Сильная Украина", в чиито редици имаше не един мениджър от компаниите на Дмитрий Фирташ, както и още един участник в списъка на "Форбс" - Валерий Хорошковский. Само че партията не успя да прескочи изборния минимум и Тигипко, и Хорошковский изчезнаха от публичната политика.

Бизнесмени-депутати

В парламента работят още редица бизнесмени, поставени от "Форбс" в първите 50 от най-богатите хора в Украйна. Един от шефовете на "Опозиционния блок" Нестор Шуфрич контролира предприятия в газовопетролната сфера и заема 20 място сред най-богатите украинци. Неговото състояние е 200 млн. долара.

Бизнесменът от Харков Александр Фельман не участва в нито една фракция в парламента. Неговото благосъстояние е 175 млн. долара, а основният му бизнес е в концерна "АВЭК" и харковския пазар "Барабашово".

В групата на Игор Еремеев "Воля народа" влиза депутатът Вячеслав Богуслаев, избран в окръг Запорожие. Той ръководи машиностроителната компания "Мотор сич", състоянието му е 146 млн. долара.

Бившият губернатор на Донецка област и съсобственик на компанията ИСД Сергей Тарута не се е присъединил към нито една фракция в парламента. Той "струва" 140 млн. долара.

Извън фракциите остава и съсобственикът на веригата магазини "Эпицентр" Александр Герега, чието състояние възлиза на почти 160 млн. долара.

Скандален журналист: ЦРУ крие истината за MH17

ЦРУ притежава обширна оперативна инфомация за сваления малайзийски Боинг 777 над Източна Украйна. Това твърди прославилия се с гръмките...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com