Нравствеността - оръжието на Русия срещу Запада

199161
Нравствеността - оръжието на Русия срещу Запада
Снимка: Getty Images/Guliver

В разгара на кризата около Украйна руските власти работят върху нова културна политика, основана на ценностите, разграничаващи Русия от Запада, която според критично настроени наблюдатели напомня съветската епоха. Тази нова политика, чиято подготовка е възложена на министерството на културата, се основава на тезата, че "Русия не е Европа", и взаимства много цитати от речи на Владимир Путин, пише БГНЕС.

Откакто дойде на власт през 2000 година, руският президент се изявява в ролята на силния човек на страната и на глашатай на руския патриотизъм. По време на телевизионната "Пряка линия" в четвъртък, 17 април, Путин надълго говори за "руския човек". Руснакът или по-скоро човекът, принадлежащ към руския свят, мисли най-напред и преди всичко, че човекът има висше нравствено предназначение. Западните ценности – обратно - са, че успехът се мери с личните постижения, каза той.

Според първия вариант на текста на руското министерство на културата, за който се писа в печата, Русия се намира на кръстопът и трябва да направи избор между това да се изгуби в културно отношение или да запази своите "нравствени и духовни устои". Решението е "държавна културна политика".

Документът сега е у работна група на Кремъл с председател един от най-близките поддръжници на Владимир Путин – началника на неговия кабинет Сергей Иванов – бивш агент на КГБ, когото неотдавна САЩ поставиха в черен списък.

В интервю за в. "Комерсант" министърът на културата Владимир Медински подчерта, че Русия трябва да "защитава" културата си от лутанията и грешките – според него – на съвременната европейска култура. Русия може би ще бъде един от последните пазители на европейската култура, на християнските ценности и на истинската европейска цивилизация, заяви той.

Според политическия анализатор Алексей Макаркин основната идея е, че ние трябва да се браним от Запада, че Западът е Сатаната.

Обама и Меркел обсъдиха допълнителни санкции срещу Русия

Ако Русия не използва влиянието си, за да накара незаконните сили в Източна Украйна да свалят оръжието, то срещу нея може да има нови с...

Събитията в Крим засили тази тенденция, която е видна няколко години, изтъква той и цитира примера със закона, приет през 2012, който задължава НПО, получаващи външно финансиране и развиващи "политическа дейност", да се регистрират като"чужди агенти". По времето на Сталин така наричаха истинските или предполагаемите противници на режима, които бяха избивани или изпращани в лагери. Терминът се използваше от съветските власти през 70-те и 80-те години по адрес на дисидентите, които бяха обвинявани, че са подкупени от Запада.

Така живеехме в съветската епоха. Това се ценеше от консерваторите, от онези, които искаха един удобен, затворен свят, без дразнения като абстрактното изкуство, изтъква анализаторът.

Двадесет и петима професори от Руската академията на науките отхвърлиха в открито писмо схващането за една Русия чужда на Европа.

Професорите обвиняват текста и неговата "държавна идеология", че нарушават руската конституция и изразяват съжаление, че правителството вместо да финансира науката и да насърчава дебатите, предпочита да наложи чужда на историята визия.

На пресконференция в сряда министърът на културата направи опит да успокои нещата. Новата културна политика ще бъде приложена от уважавани от културния свят експерти и личности, увери Медински.

Експерт, член на журито за присъждане на държавни стипендии на артисти, заяви, че решенията ще се вземат изключително въз основа на творчески критерии. Ние сме независими и уважавани личности, не военен взвод, заяви експертът Едуард Бояков.

Ако има нови театрални пиеси, това ще означава, че новата културна политика функционира, отбеляза той. Но ако ние в крайна сметка пишем само за Крим и в стихове в ямб – работата ще е съвсем друга, опита се да прояви духовитост Бояков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com