Новите измерения на ужаса в Южен Судан

15458
Новите измерения на ужаса в Южен Судан
Снимка: Getty Images / Guliver

Убийства, изнасилвания на жени и невръстни момичета, деца, заставяни да се бият като войници - етническите и политически конфликти превръщат Южен Судан в територия на ужасите.

Новите показания на свидетели за разрастването на насилието над цивилното население в Южен Судан са потресаващи. Според последния доклад на ООН, войници на правителството са изнасилвали жени и момичета, след което са ги изгаряли живи в колибите им. Милициите на племето шилук пък отвличат деца, които после принудително обучават във военни лагери. Най-малките от тези деца-войници нямат навършени 13 години.

Една ''културна особеност'' на САЩ

Близо 300 млн. огнестрелни оръжия държат американците в домовете си и ги използват често - през 2013 г. са загинали над 33 000 души от...

“Насилието в Южен Судан достигна ново измерение на бруталност”, заяви говорителят на УНИЦЕФ Кристоф Булиерак. “Имаме сведения, че насилственият набор на деца-войници се разраства. Колкото повече боеве се водят, толкова повече деца биват заставяни да се бият с оръжие в ръка”, казва Булиерак. Според оценки на ООН, близо 13 000 деца-войници участват в боевете в Южен Судан. Други 250 000 деца страдат от хронично недохранване.

“В Южен Судан няма никакви признаци на подобрение, ситуацията се влошава от ден на ден и насилието все повече ескалира”, казва в разговор за Дойче Веле експертът за Южен Судан Тим Главион.

Гражданската война в Южен Судан започна през декември 2013 г., когато президентът Салва Киир отстрани заместника си Риек Мачар, обвинявайки го, че е бил замесен в опит за въоръжен преврат. Насилието и гражданските войни в Южен Судан обаче датират от още по-рано. От 60-те години на миналия век войната се води не само между Юга и Севера на единния тогава Судан, а и между отделните етнически групи.

Борба за надмощие, маскирана като етнически конфликт

И драхмата няма да спаси гърците

Мнозина влиятелни икономисти от години твърдят, че за гърците ще е най-добре, ако се върнат към драхмата. Тя щяла да спаси страната им...

Последните разговори в Найроби между президента Салва Киир, представящ племето динка, и бунтовническият лидер Риек Мачар, представящ племето нуер, завършиха безуспешно. По същество става въпрос за борба за власт и то за властта върху източниците на петрол, обяснява експертът Тим Главион:

„Това е опортюнистична борба за власт между елитите, макар външно тя да изглежда като етнически конфликт. В действителност различните етноси стават обект на манипулация”, пояснява той. ООН обмисля налагането на санкции срещу шестима генерали – на тях ще им бъде забранено да напускат страната, а банковите им сметки ще бъдат замразени. Международната организация Crisis Group смята обаче, че подобна мярка може да се окаже контрапродуктивна. „Никой от посочените шестима генерали не е отговорен за това, че не е постигнато обвързващо споразумение, тъй като те не са ключовите политически фигури”, констатират експертите на организацията.

“Искаме ли да решим проблемите, да сложим край на насилственото изпращане на деца-войници на фронта, на изнасилването на жени, на глада и епидемиите, трябва да намерим политическо решение на конфликтите, и то такова, при което военните биха били лишени от властта си и властта би отишла в ръцете на цивилните”, обобщава Тим Главион.

Източник: Дойче веле

Кой ще спре халифата на омразата?

Една година след обявяването на халифат в Сирия и Ирак, "Ислямска държава" е по-силна от всякога. Въпреки някои временни успехи, межд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com