На мястото на Хамас може да дойде нещо ''още по-лошо''

13393
На мястото на Хамас може да дойде нещо ''още по-лошо''
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако бъде разбита ислямистката Хамас, срещу която Израел воюва безмилостно, в Газа едва ли ще настъпи мир: по-скоро едни ислямисти ще бъдат заменени от други - още по-злокобни. Тази прогноза явно е на път да се сбъдне.

Точно 16 минути трае видеото на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Този път обаче заплахите не са адресирани към някое западно правителство, а към единоверци - сунитите от Хамас, които ИД нарича „тираните от Хамас”.

Как се стигна до гръцката криза

Гърция се присъедини към еврозоната през 2001. Три години по-късно се подразбра, че Атина е фалшифицирала отчетите си и е нарушила важ...

Видеото е заснето в сирийската провинция Алепо, превърнала се в крепост на бойците от "Ислямска държава". В записа се казва: "Ние ще унищожим еврейската държава, вас (Хамас) и Фатах (групировката, управляваща на Западния бряг). Никакви светски сили няма да останат – защото нашето множество постепенно ще ги претопи", заканва се мъж с маска на лицето.

Онова, което не се харесва на "Ислямска държава" е, че радикалните ислямисти от Хамас се сближават с шиитската иранска държава. Трън в очите на ислямистите е и това, че Хамас поддържа контакти с ливанската шиитска групировка Хизбула, която в Сирия се бие на страната на президента Асад. Бойците на „Ислямска държава” са известни с безкрайната си омраза към шиитите, смятани от тях за изменници.

Хамас не бил достатъчно радикален

Терористите от ИД смятат, че Хамас не прилага достатъчно строго шериата в контролираната от групировката крайбрежна ивица, и че не следва достатъчно твърд курс в борбата срещу Израел. "Пътят за освобождението на Палестина преминава през Ирак и ние всеки ден се приближаваме до тази цел", уверява маскираният мъж от видеото и добавя: "Хамас вече се отдалечиха твърде много от целта".

Вярно е, че ИД все още не е фактор в ивицата Газа - според някои оценки групировката има около хиляда свои симпатизанти в региона. В същото време все повече хора напоследък публично се обявяват за привърженици на "Ислямска държава". Миналия месец джихадистите дори поеха отговорност за две ракетни нападения срещу Израел, които за щастие не причиниха щети.

Една ''културна особеност'' на САЩ

Близо 300 млн. огнестрелни оръжия държат американците в домовете си и ги използват често - през 2013 г. са загинали над 33 000 души от...

След ожесточената война срещу Израел през лятото на 2014 година, Хамас се опитва да ограничи влиянието на различни екстремистки групировки, които торпедират примирието с Израел. Хората на Хамас изравниха със земята една джамия на салафити, задържани бяха и много техни привърженици. При опит да бъде арестуван беше убит водачът на групировката "Армия на ислямската държава" Юнис Хунар.

Хранителна среда за екстремизъм

Това не е първият сблъсък между Хамас и салафитите. Опустошената от войните и блокирана от Израел тясна крайбрежна ивица в Газа, в която управлява Хамас, е идеално място за екстремисти: там младите хора нямат никакви перспективи за бъдещето, страдат от огромна безработица и други ограничения. А това ги кара да се радикализират. Много палестинци, които през 2006 година гласуваха за Хамас, се надяваха, че ислямистите ще облекчат живота им. Нищо подобно обаче не се случи, точно обратното дори.

Новата конфронтация между Хамас и "Ислямска държава" сега заплашва да утежни още повече положението на обикновените хора в Газа. Но това е лоша новина и за Израел. Израелският министър за тайните служби Израел Катц твърди, че Хамас и ИД са сключили пакт за съвместни действия на Синайския полуостров. Хамас категорично отрича подобно нещо.

В същото време Израел се чуват загрижени гласове, които предупреждават, че Хамас може да загуби контрола си над ивицата Газа. Бившият шеф на американското военно разузнаване Майкъл Флин предупреди още през 2014 година, че ако бъде разбита групировката Хамас, на нейно място може да дойде "нещо още по-лошо".

И драхмата няма да спаси гърците

Мнозина влиятелни икономисти от години твърдят, че за гърците ще е най-добре, ако се върнат към драхмата. Тя щяла да спаси страната им...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com