Лъжите и дефектите на автоконцерните

7324
Лъжите и дефектите на автоконцерните
Снимка: Getty Images/Guliver

Заради скандала с газовите емисии "Фолксваген" е застрашен от глоба в размер на 18 милиарда долара, а и от загуба на престиж. Това обаче далеч не е първият подобен случай. С лъжи и дефекти опит имат и други автоконцерни.

2015: "Фолксваген" използва непозволен софтуер

Има ли джихадисти сред бежанците?

Мнозина в Германия се опасяват, че с хилядите сирийски бежанци в страната ще пристигнат и джихадисти. Според експертите, това опасение...

През септември 2015 американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) обвини германския автомобилен концерн "Фолксваген", че е манипулирал измерването на вредните газове на дизеловите си двигатели. В някои модели на "Фолксваген" и "Ауди" компанията е внедрила непозволен софтуер, който при движение на автомобила изключва контрола върху отработените емисии. В резултат на това колите на концерна са надвишавали с до 40 пъти допустимата горна граница за изпусканите в атмосферата вредни газове. Междувременно шефът на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн призна "грешката". Сега концернът може да получи глоба до 18 милиарда евро.

2014: Дефектните въздушни възглавници на "Таката"

Притиснат от американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA), японският производител на въздушни възглавници "Таката" призна за проблеми с възглавниците в близо 34 милиона продадени автомобили по света от марките "Тойота", "Нисан", "Форд", "Крайслер" и "БМВ". Те трябваше да бъдат изтеглени от пазара. Въпросните въздушни възглавници, които всъщност трябва да повишат сигурността на пътниците, можело да се отворят без причина и да разпръснат в купето малки метални частици от предпазната кутия на устройството. "Таката" държи почти 1/5 от световното производство на въздушни възглавници. Скандалът се разгоря след 6 смъртни случая и повече от стотици ранени пътници в резултат на неправомерното отваряне на дефекетните въздушни възглавници.

2013: Дефектни стартери при "Дженерал мотърс"

През 2013 година избухна скандал с най-големия американски автомобилен концерн. В продължение на години "Дженерал мотърс" е премълчавал, че неизправност в запалителната система на автомобилите може да доведе до изключване на двигателя в движение. Това пък нарушава работата на редица системи за сигурност, като сервоуправлението на волана, въздушните възглавници и усилвателя на спирачното усилие. Дефектът причини смъртта на 124 души, а други 275 получиха различни наранявания. Макар от години да са знаели за съществуването на проблема, чак през февруари 2014 година от "Дженерал мотърс" започнаха да връщат автомобили в сервизите - общо 2,6 милиона коли, произведени в периода 2003-2011 година. Концернът се съгласи да плати глоба от 900 милиона долара, за да избегне съдебно производство по случая. Освен това "Дженерал мотърс" трябва да внесе сумата от 625 милиона долара в специален фонд за изплащане на обезщетения на пострадалите.

"Европа се кълне в най-мрачната религия"

"Онази Европа, за която аз си мечтая, може да възникне чак тогава, когато сегашната Европа колабира", казва известният италиански фило...

2012: "Хюндай" и "КИА" лъгали клиентите си

Автомобилите на южнокорейския концерн "Хюндай" и неговата дъщерна компания "КИА" харчели повече гориво от твърденията на самия производител. Това бе установено от американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA). В някои случаи ставало въпрос за 1,5 литра по-висок разход на бензин на 100 километра пробег. След избухването на скандала концернът се извини на клиентите си и им обеща обезщетения. През 2014 година "Хюндай" и "КИА" бяха осъдени да платят общо 300 милиона долара глоби.

2009-2010: Дефектните газ-педали на "Тойота"

През 2009 и 2010 година японският автомобилен производител "Тойота" привика за допълнително сервизно обслужване свои автомобили. Причината: опасност от блокиране на педала за газта или опасно хлъзгане на стелката под краката на шофьора, което може да блокира и останалите педали. Американската прокуратура обвини японския концерн в лъжа и опит да потули скандала. През март 2014-та "Тойота" се съгласи да плати 1,2 милиарда долара обезщетение, за да се спаси от съдебен процес по случая.

Източник: Дойче веле

Вече ядем клонирано месо. Без да знаем.

Европейската комисия иска да допусне клонираното месо до чиниите ни, Европарламентът обаче иска да го забрани. Какво точно означава "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com