Интернет е сграбчен в корпоративната хватка на големите

38496
Интернет е сграбчен в корпоративната хватка на големите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Това беше една седмица на ярост, носталгия и отчаяние в Интернет. Разбира се, подобно определение може да се даде на всяка седмица в интернет. Но през миналата се появи пресен материал като доказателство.

Проучете яростта на един геймър от слуха, че Google - "Цар Мидас на боклука", може да купи изключително популярния стрийминг геймър сайт Twitch TV. Или тъжната бележка от основателя на преподобната "уебблог общност" MetaFilter, която обяснява защо препоръчваното от Google намаляване на приходите от реклама го е принудило да съкрати още трима от ценните си служители. Или пък филипинката от мениджър Facebook, която е жестока спрямо текущото състояние на медиите.

Всичко в мрежата не е е добре. Докато частичките на всеки изблик на ужас и гняв се различават значително, обща тема ги обединява: безмилостната корпоративност и централизация на контрола върху беседите за интернет очевидно не служат на обществения интерес. Добрите неща стават корпоративни, купени или се свиват до просия за евентуални промени върху виртуалния ъгъл на улицата. Най-добрите умове на нашето поколение са били унищожени от уеб метриката, влачещи се през огромната пустош в търсене на следващото топ заглавие с едно кликване.

Що се отнася до Twitch TV, геймърите са притеснени, че "чудовището на авторското право" на Google ще укроти свободния ход на техния Див запад и ще заличи години на работа. В MetaFilter загадъчността на класиране на алгоритми на страници на Google определя дали публикуващи обекти живеят или умират. Facebook подчертава колко незадоволителна е станала нашата диета в медиите. Това е една голяма бъркотия. Последните два реда на тирадата на човек от Facebook са: "Трудно е да се каже кой е виновен. Но някой трябва да оправи тези неща."

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Ако не сте запален геймър, видът човек, който обича да гледа други геймъри как разказват собствените си приключения през последните дни от първо лице, вероятно никога не сте чували за Twitch TV. Но 3-годишният сайт е един изключителен успех. В най-гледаното време, сайтът се радва на по-голяма аудитория, отколкото MTV, TNT или AMC. 32 милиона души наблюдаваха финала на миналогодишния турнир "Лига на легендите". Така че почти не съществува въпросът защо Google може да обмисля отделянето на 1 милиард долара за сайта.

Демографията на млада реклама за мъже е много трудно да бъде вкарана в една ограда. Но Twitch TV го постигна. За младите геймъри, които създават по-голяма част от съдържанието, е кошмар мисълта, че ченгето на Google за авторски права ContentID може би в момента патрулира из техния свят. Не е рядкост геймърите на Twitch TV да се стремят да играят играта и едновременно да слушат записаната музика. Но ако след интегриране с YouTube притежателите на авторски права над тези видеа започнат да използват ContentID, за да претендират за интелектуалната собственост над тези клипове, рекламните приходи, генерирани от тези клипове вече няма да се озоват в ръцете на създателите на тези приходи. Дори и по-страшно за някои от тях е възможността, че години по-рано произведени потоци може изведнъж да се окажат под запрещение. И ContentID по никакъв начин не е безпогрешни: те правят много (скъпи) грешки.

От гледна точка на притежателя на авторските права, появата на "нов шериф в града" вероятно изглежда напълно справедливо и правилно. За да сте сигурни, има елемент раздиращ Twitch TV, който е като при взимане на решение от подрастващи деца. Пораснали деца! Присъединете се към реалния свят! Но тук има и по-дълбока история, приказка за опасно консолидиране. Чрез YouTube Google вече разполага с огромно количество власт върху способността на хората да изкарват прехраната си от самостоятелно изработено онлайн видео. Събирането на друга огромна аудитория под чадъра на Google допълнително втвърдява способността на Google да диктува условия: Играйте по нашите правила или въобще няма да играете! По всички пресмятания Twitch TV е изградила своя успех благодарение на способността си да бъде насърчено усещането за споделена общност. Но дали тази общност ще оцелее, когато бъде засмукана в търбуха на Google?

В MetaFilter неговият създател Мат Хохи писа надълго и на широко за това как повлияха върху драматичния, 40-процентов спад в приходите от реклама на MetaFilte промените в рекламата на Google и алгоритъма за класация на страниците в края на 2012 година. По някакъв начин страница, известна със своята всеотдайност към свободен от спам интелигентен разговор, се замесва във войната на Google срещу фабрики, които са открили как да оптимизират своите търсачки. За един от най-старите и най-обичани форуми в интернет, кръгът от съкращения беше – по думите на пионера на блогърите Анил Даш, "още един знак за есента на мрежата".

За щастие общността на MetaFilter се е ангажирала с дарения, които могат да й гарантират продължително бъдеще. Но не се концентрираме върху въпроса дали или не MetaFilter ще оцелее. Истинският урок е уязвимостта на всеки уеб издател от капризите как Google - и все по-често Facebook - упражняват своята мощ. Редакционните решения са оставени на милостта на алгоритми, които определят как и къде се провежда трафикът на потоците, и, постепенно насочват живителната сила на приходите от реклама. Движение в алгоритъма и бум: Ти си вън от бизнеса. Няма нищо органично за изграждане успех в онлайн среда, има само дали – жив или мъртъв - правилно сте разбил кода.

Дали той е бил наясно с това или не, но Майк Хъдак, шеф на Facebook, който оценяваше въвличането ви в света на "28 млади двойки, които познавате" , говореше за същия проблем, с който се сблъскали MetaFilter. Екосистемата на медии, до голяма степен създадена от Facebook, Хъдак сведе до едно нещо, че много журналисти е трябвало бързо да я посочат. Едно огромно количество съдържание се създава днес по специфичен начин, защото то се възнаграждава от Facebook с трафик. И ако Хъдак търси някой, който да оправи тази бъркотия, той може да започне с шефа си – Марк Зукърбърг.

Но това не е съвсем справедливо. Низходящата спирала към вирусна глупост започна много преди Facebook да стартира редакционните решения под влияние на познанието. Опразването на интернет от традиционния издателски бизнес принуди издателите да схванат към какви приходи от реклама те могат да се стремят чрез засилване на трафика с всички необходими средства.

Това се е случвало, още докато Зукърбърг е драскал в стаята си в общежитието на Харвард. И, всъщност, вие дори може да твърдите, че социалните медии леко са подобрили статуквото от времето, когато търсачката по подразбиране напълно доминира трафик потоците. Вместо да се пробваме с обръщащото инженерство на гугъловия PageRank, сега се опитваме да разберем какво хората от плът и кръв искат да споделят във Facebook. И ние знаем, че някои хора всъщност пожелават качеството.

Но остава един безспорен факт. Между себе си Facebook и Google контролират галактиката на рекламата онлайн и определят как да текат потоците в интернет. И нека не забравяме непропорционална мощ на Amazon в света на дребно. И двете компании са ангажирани в схемата "победителят печели всичко" чрез стратегия на постоянна експанзия, поглъщат всякакви новопоявили се фирми, които са успели да натрупат критична маса от потребители. И двете компании, които се отчитат само пред своите акционери, се наслаждават на огромната мощ на влияние върху нашите граждански разговори.

Не е чудно, че има толкова много шум и ярост в интернет. Защото те просто продължават да стават все по-големи, докато ние се чувстваме все по-безпомощни.

Източник: Salon.com, БГНЕС

Швеция търси идеи от света за нови компютърни игри

Швеция приканва геймърите от целия свят да участват в общ проект за създаване на нов вид компютърни игри, съобщава TheNextWeb. Северно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com