Хронология на сблъсъка между Израел и палестинците

133403
Хронология на сблъсъка между Израел и палестинците
Снимка: Getty Images / Guliver

Актуалният сблъсък между Израел и палестинците заплашва да прерасне в нова кървава война. Как се стигна дотук и какво стои в основата на този конфликт? Ето хронологията на събитията от последните няколко седмици:

Всичко започва с едно сензационно помирение, което обаче води до нов раздор. Представители на двете големи палестински организации Хамас и Фатах се срещат през април за преговори в Газа - с намерението да сложат край на дългогодишния конфликт помежду си.

През юни 2007 година Хамас завзема властта в ивицата Газа и сформира там свое правителство, докато на Западния бряг на река Йордан продължава да управлява Фатах. Израел приема за партньор в преговорите единствено организацията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас. Не и Хамас, която израелците определят като терористична организация. Междувременно обаче договорената през април цел за създаване на единно правителство на Фатах и Хамас започва до придобива конкретни форми. Ето хронологията на събитията:

2 юни

Хамас и Фатах сформират в Рамала съвместно правителство. В новия кабинет влизат 15 безпартийни експерти, на които се разчита да управляват до предсрочните избори за парламент и президент. Обединението на Хамас и Фатах предизвиква разнопосочни реакции - израелското правителство прекратява мирните преговори, водени с посредничеството на САЩ, докато Европа и американците посрещат вестта по-скоро положително.

8 юни

Папа Франциск приема палестинския президент Махмуд Абас и израелския държавен ръководител Шимон Перес за съвместна молитва в градините на Ватикана. По време на срещата двамата лидери демонстрират единодушие - и Абас, и Перес искат мир. Перес говори дори за мир между равноправни партньори. Но вече е в самия край на своя мандат.

10 юни


Реувен Ривлин е избран от Кнесета за наследник на Шимон Перес на президентския пост. Ривлин, който ще встъпи официално в длъжност на 24 юли, е смятан е за противник на идеята за Израел и Палестина като две самостоятелни и независими държави.

12 юни

Трима еврейски младежи са отвлечени късно вечерта на връщане от училище. Единият успява да изпрати зов за помощ по мобилния си телефон.


14 юни

Израелският премиер Бенямин Нетаняху прави изявление за медиите, в което казва следното: "Тези наши деца са отвлечени от терористи - това е вън от съмнение". По думите на Нетаняху, вина за изчезването на младежите носи и палестинското ръководство начело с президента Абас. Включването на Хамас в новото правителството било довело до ескалация на терора.

15 юни

Израелската армия блокира южната част на Западния бряг и разполага допълнителни части в района между Витлеем и Хеброн. Вместо да предприемат целенасочени разследвания, израелските войници започват да претърсват стотици домове на палестинското население. Само за няколко часа са арестувани 150 палестинци. Този вид акции не са новост - израелската армия редовно претърсва палестински домове.

19 юни

Говорител на Хамас заявява, че с офанзивата си на Западния бряг Израел е отворил "портите към ада". Нетаняху на свой ред призовава Абас да скъса с Хамас. Междувременно израелската армия е арестувала почти 300 палестинци, предимно привърженици на Хамас. В ивицата Газа започват първите въздушни удари.

30 юни

Труповете на тримата отвлечени младежи са намерени под купчина камъни в едно поле край Хеброн. Стотици демонстранти в Ерусалим настояват за отмъщение. През нощта военната авиация атакува ивицата Газа. Същевременно Израел е обект на ракетен обстрел откъм Газа.

2 юли

Трупът на едно отвлечено 16-годишно палестинско момче е открит в гора край Ерусалим. Семейството му твърди, че убийството е извършено от еврейски заселници. В арабската част на Ерусалим се стига до тежки сблъсъци.

3 юли

След продължителен ракетен обстрел от ивицата Газа, израелската армия изпраща допълнителни войски на границата с палестинските територии. В същото време говорител на армията подчертава, че Израел не цели да извършва мащабна офанзива.

6 юли

Израел арестува шестима заподозряни в убийството на 16-годишното палестинско момче. По данни на палестинските власти момчето било изгорено живо.


7 юли

Израелският външен министър Авигдор Либерман обявява края на съюза между неговата крайнодясна партия "Наш дом Израел" и партията "Ликуд" на премиера Нетаняху. Но не изтегля фракцията си от правителството. Основната причина за раздора е спорът за бъдещия подход спрямо екстремистите в палестинските територии.

8 юли

Конфликтът между Израел и палестинците ескалира. В рамките на няколко часа от ивицата Газа към Израел са изстреляни десетки ракети. Ранени няма, тъй като голяма част от ракетите са прихванати още във въздуха.

При израелските нападения срещу Газа са убити над 20 души, стотици са ранени. Израелският министър-председател Нетаняху разпорежда на армията да се подготви за сухопътна офанзива в ивицата Газа. Мобилизирани са 40 хиляди запасняци.

9 юли


Въздушните атаки в ивицата Газа и ракетните нападения срещу Израел продължават с пълна сила. Палестинският президент Махмуд Абас обвинява Израел в геноцид, а израелският премиер Нетаняху оповестява разрастване на атаките срещу Газа. И отправя следното предупреждение: "Хамас ще плати висока цена за това, че обстрелва с ракети цивилни израелци".

Източник: Дойче Веле

Израел и палестинците продължават размяна на удрари

Шестима палестинци, включително една жена, бяха убити в петък сутринта при две отделни израелски атаки срещу жилища в ивицата Газа, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com