Гърците вдигат цените

39747
Гърците вдигат цените

Интересът, който туристите проявяват към Гърция това лято, е просто рекорден. Хотелиерите се радват - и вдигат цените. Толкова много, че правителството се видя принудено да апелира към повече умереност.

Цифрите са красноречиви: през 2014 Гърция за пръв път очаква над 21 милиона туристи, с което рекордът от миналата година ще бъде надхвърлен с около 10 на сто. На най-малко 13 милиарда евро се повишават и приходите от туристическия бранш, съобщава Съюзът на гръцките туристически фирми.

Някои хотелиери обаче търсят само бързата печалба - данните на туристическия портал Триваго сочат, през юли цените за нощувка в гръцките хотели са нараснали с 13,5 процента в сравнение с миналата година. Председателят на туристическия съюз Андреас Андреадис оправдава тази тенденция с това, че цените се определят от търсенето и предлагането. "Повишението за момента е средно само с няколко процента", уверявя той в разговор за Дойче веле. Но не било изключено някои хотели в най-посещаваните гръцки курорти като Миконос и Санторини силно да са завишили цените. Цените на нощувките са увеличени и в столицата Атина, казва Андреадис.

Намесата на политиците

Туризмът съставлява една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт. Миналата година благодарение на процъфтяващия туристически бизнес Гърция за пръв път от 1948 г. насам реализира излишък в платежния си баланс. А управляващата коалиция на премиера Антонис Самарас е готова да вземе всички мерки, за да не бъде застрашен този напредък в бранша от ръста в цените. Министърката на туризма Олга Кефалояни вече недвусмислено предупреди цените на хотелите да не се покачват повече. По информация на гръцките медии, същото е заявил и премиерът Самарас пред Съюза на гръцките туристически фирми.

"Не искам да коментирам тази намеса на министър-председателя. Нашата позиция във всеки случай е, че цените се определят от пазара", изтъква шефът на туристическия съюз Андреадис, който е собственик на луксозен хотел на Халкидическия полуостров.

Според Никос Хрисикопулос, който е главен редактор на икономическия портал capital.gr, свръхвисоките цени за хотелски нощувки засега са по-скоро изключение. Само че туристите, които правят резервации в последната минута, действително могат да очакват, че ще трябва да платят повече, предупреждава експертът. Неговият съвет към онези, които са решили да прекарат почивката си в Гърция, е да направят резервациите си колкото може по-рано.

Туристи с различен манталитет

Повечето гости от Германия и Австрия обаче и без друго правят предварителни резервации, казва Хрисикопулос и с усмивка добавя, че това е традиция в тези страни, докато в Гърция е разпространен средиземноморският манталитет: гърците решават едва в последната минута къде ще прекарат отпуската си.

Според браншовите прогнози, с 2 милиона и 700 хиляди германците и тази година ще са най-многобройната група туристи в Гърция, следвани от британците. Чрез туризма разкъсваната от кризи гръцка икономика за пръв път след години на рецесия отбелязва положителен търговски растеж, смята правителството в Атина.

С над един милион курортисти от 2013 г. насам и руснаците са сред най-многобройните гости в страната. За радост на гръцките домакини, те са особено щедри, като изразходват средно по 100 евро на ден - повече от всички други европейци. Но как ще изглеждат нещата тази година, на фона на политическата несигурност поради конфликта в Украйна и обезценяването на Рублата? Дали това ще се отрази на туристическия бранш в Гърция и дали руските туристи ще изразходват по-малко пари за почивката си там?

"Богатите руснаци, които идват в Гърция, не се стряскат особено от кризата. Другояче стоят нещата с масовия туризъм от Русия. Като цяло може да се очаква броят на туристите да намалее, но това не означава, че ще намалеят непременно и приходите от руските гости", смята експертът Хрисикопулос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com