Да се родиш в Америка

12875
Да се родиш в Америка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Който е роден в САЩ, автоматично получава американско гражданство - независимо от това какви са родителите му. Това правило още е в сила, но скоро може и да отпадне - под натиска на републиканците.

Децата, родени на територията на Съединените щати, автоматично получават американско гражданство. Независимо от това дали родителите им са легални или нелегални имигранти. Мнозина американци обаче имат огромен проблем с това правило. Според милиардера и кандидат за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп, САЩ би трябвало да подхождат по-строго към имигрантите без документи и техните деца, родени на американска земя.

Гигантският заговор на политици и медии

Модерните общества са изгубили вкуса си към консенсуса, към общите ценности. Ако в България преди 20 години огромното мнозинство б...

"Те са нелегални. Не може така! Или си имаш държава, или си нямаш", каза Тръмп в интервю за американската телевизия NBC. И той далеч не е единственият американски политик, който защитава подобна позиция. Повечето кандидати за президентската номинация на републиканците или изразяват същото мнение, или се колебаят. Но не го отхвърлят категорично. Единствено Джеб Буш, чиято съпруга е родена в Мексико, и Марко Рубио, който е син на кубински имигранти, публично заявиха, че подкрепят досегашния принцип за получаване на гражданство.

Според параграф първи на 14-та поправка в американската конституция, "всички лица, родени или натурализирани в Съединените щати и попадащи под тяхната юрисдикция, са граждани на Съединените щати и на щата, в който живеят. Нито един щат не може да приема или прилага закон, който ограничава привилегиите и свободите на гражданите на Съединените щати".

Кой е американец?

"В рамките на 14-та поправка, датираща от 1868 година, в сила влиза и клаузата за гражданството. Сега обаче се спори по въпроса кои родени тук деца да попадат под юрисдикцията на САЩ", обяснява Джон Фиър, политически анализатор към американския Център за изследване на имиграцията. Експертът добавя, че според всички участници в този дебат, децата на чуждестранни дипломати, родени в Америка, не бива да се смятат за американски граждани по рождение. "По-сложно става обаче, когато се обсъжда въпросът за това дали такова трябва да е отношението и към родените в САЩ деца на нелегални имигранти, на чуждестранни студенти, на туристи и т.н.", посочва Фиър.

И наистина: годишно десетки хиляди бременни жени се отправят към САЩ, за да родят там детето си. 30 хиляди са например само азиатките, които всяка година отиват в САЩ на т.нар. "родилен туризъм". Повечето от тях избират Калифорния. В месеците преди раждането те се установявят предимно в южната част на щата, където след време рожбите им ще имат право да посещават безплатно училища и университети, славещи се с добро име.

Израел има проблем. Голям проблем

Шокът и отвращението са истински. Възмущението звучи от сърце, а осъдителните думи – убедително. Израелското правителство действ...

Музафар Чишти, директор на нюйоркския Институт за миграционна политика, е въпреки това категоричен: "В конституцията е записано ясно, че всяко дете, родено на територията на САЩ, автоматично получава американско гражданство".

Сегашното правило за американското гражданство по рождение влиза в сила с поправката от 1868 година - след американската гражданска война. "Идеята е била така да се сложи край на расовата дискриминация, като правото за получаване на американско гражданство обхваща не само освободените афроамерикански роби, но и всички лица, родени или натурализирани в Съединените щати, които са обект на тяхната юрисдикция", обяснява Чишти. "Съвсем ясно е, че създателите на тази поправка са искали да обхванат абсолютно всички", подчертава експертът.

Малко са страните, които процедират като Америка

Подобна практика за даване на гражданство се среща много рядко. Само 30 страни по света, повечето от които се намират в Северна и Южна Америка, дават автоматично гражданство на хората, родени на тяхна територия. А сред богатите държави САЩ и Канада са единствените, които все още прилагат това правило.

"Повечето страни възприемат националността като нещо, което се предава от поколение на поколение. Така да се каже - по кръвна линия. В Америка обаче е различно: тук от самото начало са събрани хора от най-различни краища на света, в чиито вени тече съвсем различна кръв", посочва Джон Скрентни, директор на Центъра за сравнителни имиграционни изследвания към Калифорнийския университет, Сан Диего.

Заминеш ли, смятай се за мъртъв

Може би Ебрахим Б. се надява на по-лека присъда като разкаже открито какво е преживял сред джихадистите от "Ислямска държава" (ИД). Той...

Музафар Чишти е убеден, че ако правилото за получаване на американско гражданство по рождение отпадне, това би променило из основи и разбирането за същността на американската нация. "Най-важната особеност на това правило е, че то се явява много сполучлив инструмент за интеграция. Ако го нямахме, сега пред очите ни щеще да расте цяло поколение, няколко поколения дори, които нямаше да са асимилирани, защото нямаше да имат същите права", посочва експертът.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com